Gij zijt kanalje, heeft men ons verweten! : het proletariërslied in Nederland en Vlaanderen. - van de Merwe, Jaap (Utrecht Antwerpen : Bruna, 1974)
In deze publicatie komen volgende liederen voor
Geboren in Armoeland
Jan Armoe
't Meuleken van Tsaaie
Werkmanskind
Bederalersje
Das muss ein Stück vom Himmel sein
In het armelijk straatje
Daar wordt het arme volk geboren
Lied der arme klanten
Mensenmarkt
Paupers
Georgetje
Proletarische wijsbegeerte
Pensioen
Afscheid van een werkman
Arme Jacob
De boodschap op de hei
'k Ben t'oud
En toch zing ik mijn liedje
Het lied van Gorilla
Vergeet hen niet
Wat is het leven schoon en zoet
Ouwe dag
't Eerste staatspensioen
Dat is het lied der werkelozen
In de Drentsche hei. Helpt
Zonder werk
Wij hebben twee sterke armen
Stempelmakker, buikriem toe
Hij liep maandenlang op de keien
Werkloze handen
Het brood van het gevang
Wat zijn er al velen verdronken
De klapdeur van de kroeg
Sluit de monden voor Schriedam
Vermaak
De kroeg uit de beweging in
Waarom laat je mij toch zo lijden
Weg met de kroeg
Weg met de sterke drank
'n Enkel glas, dat zal niet hind'ren
Water of alcohol
Rijken, zij hebben een woning
Klaasavond
De boeren van 't Oltambt
Als de bank wordt overvallen
Wat ze met de mensen doen
Joris Goedbloed
Die reus moet dood
Neen, nooit wil ik hem drinken
Ridder van het blauwe lint
Nee, dominee, daar doen wij niet aan mee
Stille nacht, vreetzame nacht
Paperij
Is er een god?
Blut
Een vaste burgt is ons 't verstand
De wachtende christen-werkman
Als de sneeuw voor 't eerst komt vallen
De gedachten zijn vrij
Daar komen de fijnen
Het ongeval
Danslutige kalvinisten
Koevoet es beter dan boeli
Doorbraak
De begrafenis
Ben zaaier ging uit...
Wat zoudt gij zonder 't werkvlk zijn
Moederklacht der natuur
Het kapitaal
Mar lafaards zijn wij ook
Kent gij dat land?
België is slechter danTurkije
Zij die betalen het hardste gelag
Zij die het gealg betalen
De wees van de Communard
Bloedige sneeuwvlokken
Aan de strijders
De vaandelwacht
Martelaarslied
Ter dood veroordeeld
Van der Lubbe onthoofd
De veensoldaten
De moerbrigade
Majesteitsschennis
Haak maar an
Ons hart verkrijgt gij nooit
Wat is die krant toch interessant
Wilhelminalied
Daar komen de burgers
Koninginnedaglied
Je vlag uit de lommerd
In naam der koningin
Koningskins geboren
't Is de plicht dat ied're...
Vrijheidslied
Wij zin de tolk
Schootsvellied
Als wij schrijden
Wij zijn de jonge garde
Strijdmars der arbeiders
Wie delft het goud
Kom sluit u aan
De Nieuwe Tijd
NVV-mars
Voor vrijheid en demokratie
Eens komt een klare schone dag
Toekomstlied
Strijdende jeugd
De gouden stad
Eens gaat de felste storm
Daar is de lootdag weer
Voor de welvaart van Nederland
Jan was een flinke jongen
De held
Volken, weest wijzer
Het doodstelegram
Ik zit als een boef
Aan de soldaten
Des 's morgens vroeg roept ons de trom
Ik ben soldaat tegen mijn begeren
De tegensporrelige loteling
Protest van een loteling
De protesterende Padvinders
Hun loon is 't kille graf
En als er nog ooit weer oorlog komt
Ontwapent
Vervloekt, tirannen en despoten
Broeders, laat ons de kazerne slopen
'k Zie mijn man van 's morgens vroeg
Pas kraait de haan de eerste maal
Dat zijn dus de maffers
Bidt en werkt! gepredikt wordt
Wordt het dan nooit geen zaterdagavond
Waarom, mannen blijft gij zwoegen
Voor de vrijheid wil ik zingen
Volkeren wees één
Vrijheid, u mijn leven
Allerwegen in de landen
Breek'uit
'k Zou zo gere
Morgenrood
Langs de heide, langs de weide
Recht voor allen
Met minder zijn wij niet tevree
Waarom ik ben een rode socialist
Het recht van pensioen
Zij zullen hem niet hebben
Wij zijn de jeugd
Den sluier afgeworpen
Doktrine Blues
De fabriek is ons huis
Wij, spinsters van de vlasfabriek
Hoort achter muren grauw en grijs
Opgeborgen
Rotterdamse werker
Farbieksmeisje
Het lied van het hemd
Kinderen der fabriek
Zij die niet slapen
Voorjou, mijn vriend
Stakingslied
Mijn vader was een jonggezel
Mijnwerkers zijn wij, een bergman geboren
Wie delft het zwarte erts
Mijnstakerslied
Stakerslied
Lied der mijnwerkers
Werkstéaking op't Bildt
Stakerslied
De Algemene Werkstaking
De zeeliedenstaking
Geen gein, 'n bal gehakt te zijn
Steunt de strijd uwer broeders
Daar gaat ie weer voor niks
De elevatoren, ze zuigen het graan
Johnny en Jones
Floep zie de stamper
Slopen met muziek
Plakkerslied
Hoelang moet nog die sqchande duren
Stemrecht voor elkeen
Stelrechtlied
Kiesrechtmars
Wij stemmen rood
O, wat een schande
Acht-uren-eis des volks
Achturen-mars
Acht-uurs werkdag
Acht uren werken
De vrouw is niets
Werkmansvrouw
Dat was de vrouw
Wat zijn de vrouwen nog in tel?
Uit zwarte nacht
Opmars der vrouwen
Profetisch lied
Soldatenlied
Wij onderdrukte knechten
Lied van dekiesuil
Het kanailjelied
Mijn buurman leest 'Vooruit'
Heb je wel gehoord van die Arbeidersbond
Uit verdrukking, kameraden
Zie in drommen, kloek en breed
De Rode Vlag zal waaien
Vuur der idealen
Nieuws-Koerslied
De ens is goed
Stem rood
Arbeid, vrijheid, vrede
De Rode Vlag
Lied van de vlag
Bloedrrod vaandel
Heil u, vaandel van de arbeid
Arbeid, vrijheid, vrede
Volkszang
Abraham de Winter
Onder de blauwe kiel wordt veel geleden
Dat hebben de socialisten gedaan
Katoliek en liberaal
Langs de kant
De tevreden werkman
De vlijtige onderkruiper
't Is niet zo 't behoort
't Volkshuis
De begrafenis van Rooien Tijl
Lied van de paasheuvel
Meilied
Daar staat de vlag te wapperen
In de groene weiden
Verfoeit de slemperijen
De eerste meidag is gekomen
Pook in je vuur kameraad
Een mei, gegroet o feestgetij
Naar jou, Marjan!
Vrijheidsmei
De eersten mei
Het groen versiert de bomen
Al huilenstormen nog zo fel
Veldzang
Sta op!
Onterfde massa
De roden roepen
Op proletaren
Waar de blanke top der duinen
Ge zegt dat ge me nodig hebt
Het rode spook
Wie zijn het
Domme dinge
De roden de bond uit
Fascisme is moord
Als André z'n mond opendoet
Werklozenmars
Socialistenmars
Eenheid
Velen zijn sterk
Broeders verheft u ter vrijheid
Broeders het uur heeft geslagen
De alarmklok luidt: IJmuiden
Links, links
Solidariteitslied
Aan het verenigde proletariaat
Planlied
Voor het Plan, kameraad
Links-twee-drie
Aan de verre broeders
Lied der vrijscharen
Warsjawjanka
Volkren ontwaakt
Verbond der volkeren
Noord- en Zuidnederlands volkslied
Ballade van de elfde brigade
Lied van de Internationale brigade
Verdelers
Wij zijn de havenbaronnen
Vloekzang
Wat leven die boeren zich uitgezonderd
Gerust geweten
De orchidee van Wassenaar
Bluf, puf, ltemaal bluf
Oorlogsidustriëlen
Dikke Dinges R.I.P.
Jongetje Adriaan
Bonepiksterslied
't Hondje van gezag
Sabota-Boemdié
Protestlied tegen de klasse-justitie
Wij willen recht
De zalfpot
Justitia is een toffe meid
Ben jij maar dief!
Appelenfruit
Ridder van Rappard
Juffrouw, pas op uw hondje
Censuur
Ballade van den kleinen dief
De mishandelde lantaarnopsteker
Pedagoog
De Amerikaanse Bekeuringspremies
Wij zien elkaar in 't Vrijheidsleger weer
Werkers van hoofd en hand
Pévandraaiers, sluit de schuren
Zon op een pleintje
Links houden
Heel Amsterdam moet rood
Weg met Heemskerk en consorten
In naam van de vrijheid
Trap Colijn er nou maar onder
Colijn die brave boerenzoon
Hein Colijn zit voor het raam
De overwinning op her driehoofdig monster
De Nederlandse Leeuw
Josef, doe nog es leutig
Mongooltje in het torentje
Wau, wau, Koddelbeier
De Advokaat
De gevangene
Tamboer, sla straf
Wilhelmus-helden
Vandalenlied ui Batoe-Baroe
Het nut van de soldatenstand
Vrolik liedje
Nieuw Neerlands volkslied
Dat was een tijd Louis
De brave piot
Daar was laatst een ouwe soldaat
Eer, sjampanje en goudgalons
Ha, dat ik minister was
Zo doen nu die heren in 't Vredespaleis
Tante Pietje heft een rioolvink
Borrellied der liberalen
Barend, wat moet dat in die bedstee
C en H
CPN onbetrouwbaar
De sleutelklup van Norbert
En nou zal 't afgelopen wezen!
Ik ben rebel
Op onze wegen zijnrozen schaars verspreid
In Holland is reaksie troef
Carmagnole
De parlementaire nachtuilen
Wien Neerlands bloed
Kiest hem!
Weg met de stemdwang
De sarkastische Amùsterdammer
Hadt je me maar wordt Edelachtbare
Z'n Edelachtbare Coremans
Rapaillepartijllied
Onze kameraden
Ze praten
Krisiskomitee
Nederland
Macht is voor de groten
Carmagnole
Kommunistenmars
Hoort het rollen van de donder
Lied van de haat
Mariannelied
Heeft de tijd je niets te leren
Dat is de rode garde
Petrolistenlied
Wij 'opgeschoten jongens' van de straten
De matrosen van Kroonstad
Daar gaat een roep
Internationale
Gedachten
Oorlog aan deze Oorlog!
Nederlands
Monografie
Keywords: muziek; liederen; partituren