Een kluizenaar in New York : de spiritualiteit van Dag Hammarskjöld - Arts, Herwig, 1935- (Antwerpen : Nederlandsche Boekhandel, 1986)
Dag Hammarskjöld was een geëngageerd en briljant man, achtereenvolgens bankier, politicus en secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Dergelijke loopbaan, die zich voornamelijk afspeelde in Stockholm en New York, lijkt niet te combineren met een christelijke spiritualiteit, en toch bleken die moderne mentaliteit en die spiritualiteit elkaar te vinden in de figuur van Hammarskjöld: de man was secretaris-generaal van de Verenigde Naties toen hij in 1961 op weg naar een vredesmissie in Congo stierf toen zijn vliegtuig neerstortte en hij kreeg postuum de Nobelprijs voor de Vrede. In zijn dagboek "Merkstenen" zien we hoe hij zoekende is en uiteindelijk na al die jaren de juiste balans vindt tussen beide, een "modern" mens wordt die ook inspiratie vindt in de bijbel. Arts, die hoogleraar is te Antwerpen en Leuven, is vertrokken van dat dagboek om in dit werk zijn licht te werpen op de spirituele zoektocht van Hammarskjöld.
Includes bibliographical references.
Keywords: Hammarskjöld, Dag, -- 1905-1961 -- Religion; Spiritual life