De kinderen van het Achtste Woud - Pelgrom, Els; Van Straaten, Peter, 1935-2016 (Amsterdam : Kosmos, 1979)
Dit verhaal speelt zich af tijdens de bezetting op een boerderij. Naast een onderduiker en Arnhemse evacué's verzorgt de boerin ook nog een joods gezin dat zich schuilhoudt. De twaalfjarige Noortje, die van een bovenhuis in de stad komt, vindt het fijn op de boerderij. Ze is vaak op pad met Evert, de zoon van de boer, en ze helpt de boerin zoveel ze kan. Want het leven gaat tijdens de oorlog, ondanks alle angstige spanningen, toch gewoon door.
Vanaf 12 jaar