Middeleeuwse geschiedenis der Nederlanden - Jansen, H. P. H. (Hubertus Petrus Henricus), 1928-1985 (Utrecht : Spectrum, 1965)
De prehistorie - De Romeinse tijd - Volksverhuizingen en kerstening - De Karolingers - De agrarische maatschappij - De Friese handel en de Noormannen - Steden - Het hertogdom Lotharingen - De Hohenstaufen - De tijd van de steden - Brabant tot 1430 - Het Henegouwse huis -Het bisdom Utrecht tot 1457 - Gelre tot 1473 - De Friese landen - Provincies Limburg, Loon en de Waalse gewesten - Filips de Goede - Karel de Stoute - Maria van Bourgondië - Maximiliaan - - Karel V - Opkomst van het handelskapitalisme - De nieuwe leer in kunst, wetenschap en godsdienst - Stambomen