Leven op de pof : krediet bij de Antwerpse middenstand in de achttiende eeuw - Willems, Bart (Amsterdam : Aksant, 2009)
De economie in het ancien régime had te kampen met grote onzekerheden. In een wereld van onstabiele markten, zwakke financiële instellingen en de afwezigheid van echte regulering speelde krediet een cruciale rol. In dit boek wordt onderzocht op welke manier kleine producenten en winkeliers in de vroegmoderne periode een antwoord hebben trachten te vinden op de altijd aanwezige 'kredietcrisis'. Hierbij wordt krediet niet enkel als een financiële techniek en economisch fenomeen bestudeerd, maar is er tevens getracht de traditionele schotten tussen de sociaal-economische en de cultuur- en mentali
Leven op de pof; Voorwoord; Inhoud; Lijst van tabellen en grafieken; Lijst van kaarten, figuren en afbeeldingen; Inleiding; hoofdstuk 1 Problematiek en heuristiek; hoofdstuk 2 Sociaal-economische ontwikkelingen te Antwerpen in de tweede helft van de achttiende eeuw; hoofdstuk 3 Krediet en sociale relaties; hoofdstuk 4"Wann du Geld hast, so hab ich Brot" Geld en krediet in de stad; hoofdstuk 5 Krediet en de Craft Economy; hoofdstuk 6 Kleinhandelaren en consumptiekrediet; hoofdstuk 7 Precaire evenwichten: over financiële geschillen, eer en vertrouwen; Besluit; Noten; BIJLAGEN; BIBLIOGRAFIE
Dutch
Includes bibliographical references.
Keywords: Credit -- History -- Belgium -- Antwerp; Electronic books