De wieg van het verdriet : een verhaal over melancholie en troost - Claes, Jacques (Jacobus A.V.), 1929- (Antwerpen : De Nederlandsche boekhandel, 1983)
Een vreemde zaak is het : melancholie, voor de oudheid de minst interessante constitutie van het temperament en voor de christelijke middeleeuwen een zondige toestand, wordt omstreeks het begin van de 16e eeuw kenmerk voor de briljante geest. En dit wanneer wij, in deze beschaving, op haar beurt ook anders met ons omgaat. Ze bevat de dood en dus ook het verdriet. In het begin van de zestiende eeuw ontstaat de droom om de dood uit onze werkelijkheid te bannen : een grootse droom, die bovendien melancholie baart, want de geniale dromer weet dat zijn droom nooit werkelijkheid kan worden. Tot er een moment komt, we zijn dan al in de 18e eeuw, waarop de melancholicus z'n melancholie begint te koesteren. Er is weer plaats voor de dood, de ware werkelijkheid gaat niet teloor. Maar waar blijft dan de troost?
Historisch-wijsgerige beschouwingen over het verschijnsel melancholie, met een pleidooi voor christelijke troost.