De geschiedenis van het Huis van Oranje-Nassau - Japikse, Nicolaas, 1872-1944 (Den Haag : Zuid-Hollandsche uitgeversmaatschappij, 1948)
1. De oorsprong van het huis van Nassau - Hendrik III - Willem de Rijke - René van Chalon-Nassau en het prinsdom Oranje - De Nederlandse vrijheidsstrijd - Maurits en Willem-Lodewijk - Jan van Nassau - Oldenbarneveldt - Frederik-Hendrik, Ernst, Hendrik-Casimir - Willem II, Frederik-Hendrik
2. De strijd om het politiek evenwicht in Europa - Het Hof - Het tweede Engelse huwelijk - Willem III - Lodewijk XIV - Het Friesche Hof - Friso en de regenten - De ommekeer van 1747 - Willem IV - Prinses Anna als gouvernante - Brunwijk - Prinses Carolina - Willem V - Het einde van het Stadhouderschap - In ballingschap in Engeland en Duitslang - Het vorstendom Fulda - Het koningschap - WIllem I, Willem II, Willem III - De koningin-regentes