Het rode vaderland / : de vergeten geschiedenis van de communautaire spanningen in het Belgisch socialisme voor WO I - Van Ginderachter, Maarten, 1973- (Gent : AMSAB, 2005)
Na de onenigheid tussen sp.a en PS over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde sprak men over een breuk met het verleden. De socialisten werden immers lange tijd geacht immuun te zijn voor communautaire spanningen. Maarten Van Ginderachter toont aan dat er reeds voor WO I een sterke regionalistische onderstroming was bij Vlaamse én Franstalige socialisten.
Keywords: Flemish movement; Nationalism -- Belgium; Socialism -- History -- 19th century -- Belgium; Socialism -- History -- 20th century -- Belgium