Applaus - De Kuyper, Eric, 1942- (Nijmegen : Vantilt, 2012)
Al vanaf zijn vroege kinderjaren is Eric de Kuyper geboeid door het theater, een wereld van verbeelding. In zijn autobiografische geschriften, zoals "De hoed van tante Jeannot" en "Bruxelles, here I come", heeft hij beschreven hoe hij in de ban raakte van de dans en het toneel, en hoe hij zich voorbereidde op een leven in en met de opvoeringskunsten. Zijn moeder, zijn broers en zus, maar bovenal zijn tante wijdden de jonge De Kuyper in de genoegens en de beleving van kunst en cultuur in door verhalen over bijgewoonde film-, toneel- of operavoorstellingen, door het navertellen van in de familie circulerende literatuur en door hun esthetische beleving van de dagelijkse realiteit. In "Applaus" treedt Eric de Kuyper zelf op als cultureel bemiddelaar. Puttend uit zijn overvolle ervaring als liefhebber, professioneel criticusen docent laat hij ons kennismaken met de finesses en de essentie van de podiumkunsten.