Het boek in Vlaanderen sinds 1800 : een cultuurgeschiedenis - Simons, Ludo, 1939- (Tielt : Lannoo, 2013)
Standaardwerk over de geschiedenis van het boek in Vlaanderen. Meer nog dan in andere landen biedt het boek in Vlaanderen stof voor een alternatieve cultuurgeschiedenis, die de ontwikkeling van onze samenleving in de jongste twee eeuwen bekijkt vanuit de rol die het boek daarin heeft gespeeld. 25 jaar na zijn eerste, meermaals bekroonde editie van de 'Geschiedenis van de uitgeverij in Vlaanderen (1984-1987)', brengt Ludo Simons een volledig herwerkte en uitgebreide uitgave waarin hij beschrijft hoe het boek in Vlaanderen tot halverwege de 20ste eeuw nauw verbonden was met de diverse maatschappelijke stromingen en hoe het in de laatste halve eeuw onderworpen werd aan marktstrategieën die het 'product' een wezenlijke mutatie deden ondergaan.