De Afvallige - Van Aken, Jan, 1961- (Amsterdam : Querido, 2013)
376 n.Chr. Tienduizenden Goten vragen asiel aan in het Romeinse Rijk, opgejaagd door de Hunnen. Een orakel voorspelt dat wijnhandelaar Swintharik deze crisis kan oplossen. Velen jagen hem op, ieder met een ander motief. Swintharik slaat op de vlucht, samen met genezeres Alêtis.