Trein met vertraging : roman - Van Gerrewey, Christophe, 1982- (Antwerpen : De Bezige Bij, 2013)
Amper anderhalf jaar na zijn lovend ontvangen debuut bevestigt Christophe Van Gerrewey dat hij een literair schrijver pur sang is. 'Trein met vertraging' begint wanneer een trein vanuit het station van Oostende naar Antwerpen-Centraal vertrekt. Lange tijd gaat alles goed: passagiers kijken naar buiten of naar elkaar, kaartjes worden geknipt, haltes worden bereikt. Maar de trein valt stil, en al snel stapelen de vragen, frustraties, problemen en aanvaringen zich op. Dit boek is een even treurig als komisch verslag van een treinreis, opgebouwd uit ervaringen van reizigers die elk hun problemen hebben, of het nu lichamelijk ongemak is, een bij te vijlen essay, of een familievoorraad roomijs die dreigt te smelten. In de vaardige handen van Van Gerrewey wordt een simpele treinreis een symbool voor onze hysterische tijden, waarin niets nog echt lijkt te lukken en waarin de burger al te vaak vooral een ontevreden consument is.