De kunst van het fotoarchief : 170 jaar fotografie en erfgoed - Swinnen, Johan M., 1954-; Kockaerts, Roger, 1931- (Brussel : UPA, 2009)
Deze publicatie is het resultaat van bijna vijftig jaar onderzoek door Roger Kockaerts, stichter van Atelier pH7 te Brussel, en van een jarenlange samenwerking met kunsthistoricus Johan Swinnen. De kunst van het fotoarchief maakt je stap voor stap een deskundige in het identificeren en het determineren van historische en hedendaagse fotografische procedés. De kunst van het fotoarchief is een noodzakelijk hand-, lees-, kijk- en werkboek bij de invulling van beheers- en bestuursfuncties, voor erfgoedconsulten, voor conservators, voor docenten en studenten fotografie. Maar ook voor iedereen die van fotografie houdt en eindelijk werk wil maken van het zorgzaam ordenen van de familiealbums en de talloze foto’s die ongeordend bewaard zitten in de schoendozen.