Onverfranst, onverduitst? Flamenpolitik, activisme, frontbeweging - Wils, Lode, 1929-2024 (Kapellen : Uitgeverij Pelckmans, 2014)
De Groote Oorlog had een immense impact op de binnenlandse politiek van vele Europese landen. Nationale en sociale revoluties werden veroorzaakt, sommige daarvan liepen uit op dictaturen. Overal stimuleerde de oorlog emanciperende bewegingen, zoals ook de Vlaamse Beweging in België. Na zijn enorme militaire successen in de zomer van 1914, voerde Duitsland een Flamenpolitik, om door bevoordeling de Vlamingen te lokken, maar ook Nederland waaraan het Vlaanderen als lokaas aanbood. Het slaagde erin een anti-Belgische beweging van activisten en Groot-Nederlanders op de been te brengen. Deze laatste vrienden uit het neutrale Nederland speelden een essentiële rol in de inplanting van het activisme, onder de vluchtelingen in Nederland, in het bezette land en ook onder de frontsoldaten aan de IJzer. Die ontwikkeling polariseerde de Vlaamse en de Belgische opinie.