Volgt de gids? : Nieuwe perspectieven voor educatie en gidsing in kunstmusea - Adriaenssens, Ivo, 1949-; De Rynck, Patrick, 1963-; Demeyere, Nathalie (Brussel : Koning Boudewijnstichting, 2001)
Is het museum een bewaarplaats van kunst en cultureel erfgoed? Of - actiever - een doorgeefluik voor kennis en ervaring van het artistieke patrimonium? Is het een laboratorium van maatschappelijke waarden en normen? De relatie tussen museum en publiek berust veel meer van vroeger op een wisselwerking. Maar 'volgt de gids' wel? Houden de educatieve medewerker, de gids, de museumdirectie rekening met de gewijzigde maatschappelijke rol van het museum? De museumwerking is aan verruiming en verdieping toe, en daar wil deze publicatie toe bijdragen. (Bron: uitgeverscatalogus)