Arnulf Rainer et sa collection d'art brut - Cardinal, Roger, 1940-; Kaiser, Franz-W.; Vouilloux, Bernard ([Paris] : Maison rouge, 2005)
Arnulf Rainer, een bekend figuur uit de Oostenrijkse kunstscène, werkt sinds de jaren '50 vanuit bestaande afbeeldingen: reproducties, foto's, eigen tekeningen, maar ook het werk van andere kunstenaars die hem zijn toevertrouwd of die hij kocht. Zo is in de loop der jaren een collectie opgebouwd, waarbinnen een categorie die hem zeer na aan het hart ligt, de outsiderkunst. Uit deze collectie, begonnen in 1963 en bekend om zijn kwaliteit, hebben Rainer en La maison rouge ongeveer 160 stukken geselecteerd van 75 kunstenaars, waaronder veel inwoners van Gugging, het "kunstenaarshuis" dat in 1981 door Leo Navratil werd gesticht in het psychiatrisch complex van Klosterneuburg. De werken van Rainer zelf die bij deze set horen, laten toe om het idee van collectie vanuit een nieuwe hoek te benaderen: waarom wordt een kunstenaar een verzamelaar? Is zijn motivatie anders dan die van een klassieke verzamelaar? Hoe verschilt het oordeel van de kunstenaar over de esthetische kwaliteit van de stukken van dat van een expert of de markt? Tweetalige catalogus Frans/Engels
Keywords: Rainer Arnulf, -- 1929-.