14-18 : van Sarajevo tot Versailles - Grant, Reg; Overy, Richard J. (Tielt : Lannoo, 2014)
Dit is een bijzonder rijk geïllustreerd boekwerk over de Eerste Wereldoorlog en de nasleep daarvan. Anders dan de cover vermeldt, is het niet van de hand van de bekende historicus Overy (die wel het voorwoord schreef), maar van R.G. Grant die tal van populairwetenschappelijke historische publicaties op zijn naam heeft staan, deels bij de gerenommeerde Britse uitgever DK (geïllustreerde informatieve boeken) die ook dit boek uitgaf. De inhoud bestaat uit korte teksten over alle belangrijke aspecten van de oorlog, onder andere grote veldslagen (Verdun, Ieper, Somme, Gallipoli), wapensystemen, loopgravenellende, chemische oorlogvoering, lucht- en zeeoorlog, medische zorg. Belangrijke staatslieden en generaals worden geportretteerd. Een sterk punt zijn de duidelijke kaartjes, foto's en illustraties, waaronder veel geschilderde taferelen. Zij zijn goed gecombineerd met de teksten (die soms krom vertaald zijn). Elk oorlogsjaar wordt ingeleid met een wereldkaart en een geïllustreerde chronologie. Het boek kan een brede lezerskring boeien. (Dr. J.L.G. v. Oudheusden) © NBD Biblion