Upstairs, downstairs : dienstpersoneel in Vlaanderen 1750-1995 - Boeva, Luc, 1956-; Buyst, Erik, 1960-; Collin, Ludo, 1950-; De Maeyer, Jan, 1952-; De Metsenaere, Machteld, 1955-; Gesquière, Ilse, 1972-; Hermans, An, 1944-; Keymolen, Denise, 1946-; Piette, Valérie, 1969-; Schoonbaert, Lydia M. A., 1930-2019; Steverlynck, Carine, 1965-; Van Molle, Leen, 1953-; et al. (Gent : Provinciebestuur Oost-Vlaanderen, 1996)
Een belangrijk en zeer herkenbaar deel van de sociale geschiedenis van het Vlaamse volk. Vele Vlaamse meisjes en jongens, vrouwen en mannen gingen ‘dienen’ als keukenmeid, tuinman, dienstbode. Specialisten van diverse disciplines en universiteiten bestuderen hun economische betekenis en opleiding, de criminaliteit, de vrouwenbeweging, de taalproblematiek, de architectuur, de beeldvorming in de kunst, het fenomeen van de pastoorsmeid e.d.m. (Bron: website kadoc.kuleuven.be)
Uitgegeven in opdracht van de Bestendige Deputatie van de Provincieraad van Oost-Vlaanderen
Keywords: Belgium -- Social conditions -- Flanders; Gent