Framing melancholy/Chasing Kantor. - Mariën, Ruth; Kestens, Geert; Lambrecht, Wim (Gent : Grafische cel, Luca School of Arts, 2016)
Sinds 2012 vond in de opleiding Drama van Sint-Lucas School of Arts ht onderzoeksproject "De kunst van het gemis" plaats, een artistieke zoektocht naar de actuele dramaturgie van melancholie. Artiesten en academici zochten in 2 symposia, "I love melancholy" en "I hate melancholy", naar raakpunten tussen theaterwetenschap en performance, kunstgeschiedenis en beeldende kunst, psychoanalyse, filosofie, architectuur, muziek, literatuur en film. Naast dit theoretische luik was er ook een dramaluik met voorstellingen van "Circum mortis" en "Catcher in the Rye". Deze twee uitgaven zijn geen verslag van deze symposia. Het Nederlandstalige "Framing melancholy" biedt een staalkaart van literaire en academische essays en creaties rond gemis. Het vertrekpunt van het Engelstalige "Chasing Kantor" is het theaterstuk "Circum moris": inspiratiebron voor dit stuk was Tadeusz Kantor wiens oeuvre en werkmethode een kruising was van beeldende kunst, performance en theater. Een beeldend luik dat deel uitmaakte van dit onderzoeksproject kreeg o.a. vorm in de tentoonstelling "Tabula Rasa" die van 25/04/2015 tot 24/05/2015 te bezichtigen was in het Museum Dr. Guislain.
Publicatie in het kader van De kunst van het gemis, een OPaK-onderzoek van LUCA Faculteit Kunsten