Stedenatlas Jacob van Deventer : 226 stadsplattegronden uit 1545-1575 - Schakels tussen verleden en heden - Rutte, Reinout, 1972-; Vannieuwenhuyze, Bram, 1980-; van Mil, Yvonne, 1979- (Bussum : Thoth, 2018)
Tussen ongeveer 1545 en 1575 bracht Jacob van Deventer de steden in de Nederlanden in kaart. Van 226 steden in Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland zijn plattegronden door de beroemde Nederlandse cartograaf overgeleverd. In deze monumentale atlas worden voor de eerste keer alle 226 steden afgebeeld. Van Deventers kaarten zijn unieke kunstwerken en vormen een onschatbare bron over de steden in de Nederlanden, de meest verstedelijkte regio van Europa. De stadsplattegronden worden geroemd om hun betrouwbaarheid, fraaie uitvoering en uniformiteit. Over Van Deventers monsterproject, waaraan hij dertig jaar werkte, is verbluffend weinig bekend.0In het eerste deel komen leven en werk van de cartograaf grondig aan bod. De plattegronden van de 226 steden zijn in het tweede deel verrijkt met analysekaarten over de stadswording. Bijna alle steden ontstonden aan het water. Recente luchtfoto?s maken duidelijk in hoeverre de plattegronden van de steden die Jacob van Deventer tekende zijn veranderd. Het boek culmineert in een vergelijking van de plattegronden en in een overzicht van de stadswording in de Lage Landen, dat vele vergezichten biedt en handreikingen doet voor hedendaagse ontwerpen in oude binnensteden, in het bijzonder de aanpak van wateropgaven.