Van zielenverpleger tot ziekenverpleger : de psychiatrische verpleger van de Broeders van Liefde (1924-1972) - Van Gucht, Joren; KU Leuven. Faculteit Letteren. Opleiding Master in de geschiedenis (Leuven); Wils, Kaat, 1969- (Leuven : KU Leuven. Faculteit Letteren, 2018)
De Broeders van Liefde construeerden tijdens de periode tussen 1924 en 1972 een ideaalbeeld van de psychiatrische verpleger, via het tijdschrift Ziekenverpleging, later Psychiatrie en verpleging. Deze masterproef onderzoekt welk belang godsdienst had in dat ideaal en hoe dat zich in het blad manifesteerde. Via een discours-analytische benadering wil dit werk een duidelijk beeld scheppen van de verpleger en zijn religiositeit of toch hoe de situatie idealiter was. Het onderzoek bouwt zich op aan de hand van twee grote perioden. Het eerste deel behandelt de periode tussen 1924 en 1956, toen het blad Ziekenverpleging heette. Het tweede hoofdstuk bespreekt het tijdsbestek 1956 tot 1972, toen het tijdschrift doorging onder de naam Psychiatrie en verpleging. Beide delen bestaan uit zeven categorieën die elk een belangrijk aspect van de ideale psychiatrische verpleger omsluiten. De verpleger wordt gekaderd aan de hand van de historische verbeelding, het zelfbeeld en de verhoudingen tot de dokter, patiënt en de ander. Door middel van een selectie artikels verspreid over 50 jaar, is het de bedoeling om het ideaalbeeld zoals het in het tijdschrift aan bod kwam, zo compleet mogelijk te onderzoeken. Welke relevantie had de religieuze inspiratie idealiter voor de verpleger en hoe evolueerde dat doorheen de tijd? Betekende de naamsverandering ook een inhoudelijke breuk? Van Zielenverpleger tot ziekenverpleger wil tegelijk een lacune in de geschiedenis van de psychiatrie en de verpleegkunde ophelderen en een voorzet geven voor verder onderzoek naar de psychiatrische verpleger.
Diss. Master