Ver van de boom : als je kind anders is - Solomon, Andrew, 1963-; Scheifes, Soelen; van der Veen, Pieter (Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2013)
'Ver van de boom' is een met lof overladen boek over de ervaringen van ouders van kinderen met 'horizontale identiteiten'. Geen 'verticale identiteit' die je rechtstreeks van je ouders krijgt, zoals taal, religie, huidskleur of nationaliteit, maar een identiteit die iemand ontleent aan zowel aandoeningen als waarden of voorkeuren die een kind niet deelt met zijn verwekkers. Zo hebben de meeste mensen met Downsyndroom geen ouders met die ziekte, en de meeste homoseksuelen hebben heteroseksuele ouders. Terwijl velen van ons trots zijn op hoe veel ze van hun ouders verschillen, kunnen ouders eindeloos verdrietig zijn als hun kinderen tevéél van hen verschillen. Niettemin heeft Solomon zich beperkt tot negen vormen van anders-zijn: kinderen met doofheid, dwerggroei, Downsyndroom, autisme, schizofrenie, zware handicaps, hoogbegaafdheid, criminaliteit, transseksualiteit en geboorte uit verkrachting.
Ver van de boomis het verhaal over de zoektocht van ouders en uitzonderlijke kinderen naar hun identiteit. Het is het aangrijpende relaas over gezinnen met kinderen die doof of dwerg zijn, of het Downsyndroom hebben. Gezinnen die geconfronteerd worden met autisme, schizofrenie of meervoudige ernstige handicaps. Gezinnen met wonderkinderen, met kinderen die verwekt zijn door verkrachting, die misdaden begaan of transgender zijn. Andrew Solomon … Lees meerlaat zien voor welke immense problemen ouders komen te staan als hun kinderen vreemden voor ze blijken te zijn. Het zijn verhalen vol liefde, onmacht, menselijke tekortkomingen, onbegrip, opoffering en diepe menselijkheid. Met grote compassie toont Solomon ons de mens in zijn uniciteit en diversiteit.
Keywords: 433 -- Opvoeding in de praktijk; Ouderschap; ouder-kind relatie; Gehandicapte kinderen; ouder-kind relatie -- 15992.; opvoeding -- 37.; 376; Kinderen met een handicap; Opvoeding; Dagelijks leven; Ouder-kindrelatie