Marx begrijpen : een actuele inschatting van zijn denken - Weyns, Walter, 1958- (Antwerpen : Houtekiet, 2018)
Marx’ denken is uitermate actueel. Dat is misschien verrassend. Het kapitalisme is voorlopig nog niet door een fatale crisis aan haar eind gekomen. Revoluties braken her en der uit, maar niet daar waar Marx ze het meest verwachtte. Natuurlijk, er is veel ellende bij arbeiders, zeker in zogenaamde sweatshops in lageloonlanden en het revolutionair potentieel is niet helemaal weg. Toch blijft het een nuchter feit dat geen van Marx’ voorspellingen is uitgekomen, of toch niet zoals hij het zich had voorgesteld. En het is ook waar dat in zijn naam miljoenen mensen werden geknecht.Maar als je Marx opvat als de sprankelende dialecticus die hij in de eerste plaats was, dan komt zijn theorie in een ander licht te staan. Zij is dan geen verzameling voorspellingen, maar wel een aanzet tot bevrijding: een erkenning van de mens als een naar vrijheid en rechtvaardigheid snakkend sociaal wezen, vechtend tegen al wat die vrijheid verhindert. In dat opzicht heeft Marx geen spatje aan relevantie ingeboet.Dit boek doet Marx’ analyse van het kapitaal toegankelijk uit de doeken, het schetst in levendige bewoordingen de ontwikkeling van zijn denken en het maakt een kritische afweging van de actuele waarde van zijn ideeën.
Keywords: Marx, Karl, -- 1818-1883.; Communisme; SBIB:321H60 -- Westerse politieke en sociale theorieën vanaf de 19e eeuw: socialisme, marxisme, communisme, anarchisme; communisme -- 329.; filosofie -- 1.; filosofie