Vision and motion - Ceuleers, Jan, 1935-; Nkoduga, Pia; Pauwels, Dirk; Verbruggen, Pat (S.l. : Ronny Van de Velde, 2015)
Het thema van deze tentoonstelling was de techniek van de trompe l'oeil: de Romeinen schilderden bijvoorbeeld al valse doorkijkjes naar de tuin en in kloosters, kerken of andere gebouwen werden tijdens de renaissance valse deuren geschilderd. Trompe l'oeil is duidelijk een techniek van alle tijden. Ronny Van de Velde heeft een prachtige collectie bij elkaar gekregen voor deze tentoonstelling en de catalogus is dan ook een subliem en mooi geïllustreerd werk over de techniek van het gezichtsbedrog waarin de fenakistiscoop van de Gentse hoogleraar en natuurkundige Joseph Plateau natuurlijk niet kan ontbreken. Ook mensen als de Belgische futurist Jules Schmalzigaug, die op een prachtige manier beweging en energie in zijn doeken kreeg, en Maurits Cornelis Escher die in zijn werk speelde met wiskundige, abstracte principes, mogen niet in het rijtje ontbreken.
Tweetalige tentoonstellingscatalogus: Nederlands / Engels