Objets introuvables : a catalogue of unfindable objects - Carelman, Jacques, 1929-2012; Bayley, Michael; Claire, René (London : Frederick Muller, 1984)
"For those who have everything, for those who've seen everything, for those who believe there is nothing new under the sun", zo lezen op de achterflap van deze catalogus. Het driedimensionele, "absurde" werk van kunstenaar Jacques Carelman was reeds te zien over de hele wereld, van Parijs ... tot Tokio. Noem het humor, noem het fantasie, noem het kunst, het werk van Carelman valt op, zoveel is zeker: een zaag gemonteerd op een schommel zodat je al schommelend je houtvoorraad voor de open haard klaar zaagt, een klassieke naaimachine model Singer aangedreven door ... een hamster in een tredmolen, een badkuip omgebouwd tot kinderwagen zodat de baby lekker koel kan blijven en met zijn eendje kan spelen terwijl je hem uitlaat in warm weer, ... De fantasie van Carelman kent geen grenzen.