De Willem Arntsz Stichting 1461-1961 - Hut, L. J.; Loois, H.; Poslavsky, Alexander; van der Woord, B. (Utrecht : A. Oosthoek, 1961)
De Willem Arntsz Stichting neemt een belangrijke plaats in in de geschiedenis van de (Nederlandse) psychiatrie: de vrome (en rijke) Utrechtse schepen Willem Arntsz liet in de hoogtijdagen van de heksenvervolging bij zijn overlijden (1459) geld na aan de broeders van het St. Barbara- en het St. Bartholomeusgasthuis om een gasthuis voor geesteszieken op te richten, een “huus tot behoeff der armen, ellendighen, dollen menschen”. Het dolhuis dat omstreeks 1461 werd opgericht was het tweede dolhuis in de noordelijke Lage Landen, na dat uit 1442 van Reinier van Arkel in ’s-Hertogenbosch. Sinds 1841 is deze inrichting formeel een “Geneeskundig gesticht voor krankzinnigen”, bestuurd door de Willem Arntsz Stichting. De instelling bestaat uit verschillende onderdelen: één van deze "onderdelen", de zwakzinnigeninrichting Dennendal, kwam in 2018 uitgebreid aan bod in de tentoonstelling “Zomergasten” die doorging in het Museum Dr. Guislain. Deze uitgave kadert natuurlijk in het 500-jarig bestaan van de instelling.