Deep time. - Everaert, Hans; Van Bellingen, Stef, 1963- (S.l. : Hans Everaert, 2019)
Niet alleen de godsdiensten maar ook de wetenschappen huldigden eind 18de eeuw nog altijd het idee dat de aarde, zoals we die kennen, gevormd is door een zondvloed. Dit idee was wijd verspreid, zelfs ... tot bij de Masaï! In 1788 kwam de Schotse wetenschapper James Hutton in opstand tegen deze theorie. Nergens in de aardlagen vond hij een spoor dat bewees dat er een zondvloed had plaats gegrepen en dat de aarde 6000 jaar oud was (nog zo een theorie die gekoppeld werd aan die oertsunami). Hij zag het verband tussen de vorming van de aarde en fenomenen als erosie en aardbevingen: ik zie nergens een begin, noch een eindpunt, maar de aarde bestaat volgens mij reeds miljoenen, misschien zelfs miljarden jaren. Hij lanceerde het begrip "deep time" om het begin van de aarde aan te duiden, en Hans Everaert zocht voor het werk in deze uitgave inspiratie bij die "deep time".