Henri Michaux ou le corps halluciné - Brun, Anne, 1956- (Paris : Institut d'édition Sanofi-Synthélabo, 1999)
Henri Michaux, een Franstalig Belgisch schrijver, dichter en schilder, werd in 1955 Frans staatsburger. Zijn werk wordt vaak gerekend tot het surrealisme, al maakte hij zelf geen deel uit van een bepaalde kunststroming. In 1948, enkele jaren na het overlijden van zijn echtgenote, zocht hij zijn toevlucht in hallucinogene middelen. Anne Brun maakt in dit werk een psychoanalytische analyse van het geschilderde werk dat Michaux maakte terwijl hij onder invloed was van verdovende middelen en gaat bijvoorbeeld op zoek naar de aard van de visioenen die door mescaline worden opgewekt en de vraag welke "verborgen" kennis precies aan de oppervlakte komt dank zij deze middelen. 50 reproducties van het werk van Michaux (manuscripten, tekeningen, aquarellen en olieverf) illustreren het gevecht tussen de kunstenaar en zijn "andere ik", zijn dubbelgangers die boven komen drijven tijdens het gebruik van deze roesmiddelen.
Keywords: Michaux, Henri, -- 1899-1984.