Frantz Fanon, psychiatry and politics - Gibson, Nigel C.; Beneduce, Roberto, 1957- (London : Rowman & Littlefield, 2017)
Psychiater Frantz Fanon was een van de grondleggers van het postkoloniale en dekoloniale denken en handelen, maar zijn psychiatrische werk is nog niet genoeg bestudeerd. In dit boek komt de focus te liggen op Fanon's belangrijkste psychiatrische teksten die gezien worden als een aanvulling op Fanon's bekendere werk, geschreven tussen 1952 en 1961 (Black Skin, White Masks, A Dying Colonialism, Toward the African Revolution, The Wretched of the Earth). De auteurs stellen dat Fanon's werk een kritische etnopsychiatrie inluidt, gebaseerd op een nieuw concept van cultuur (verankerd in historische gebeurtenissen, bijzondere situaties en doorleefde ervaring) en op de relatie tussen het psychologische en het culturele. Zo stellen Gibson en Beneduce dat Fanon's psychiatrische geschriften ook uitdrukking geven aan Fanon's wens, zoals hij het formuleert in De ellendigen der aarde, om een nieuwe manier van denken te ontwikkelen, niet alleen voor ons, maar voor de mensheid.
Keywords: Fanon, Franz, -- 1925-1961.