Maydan : hundred portraits - Lhuisset, Émeric, 1983- (Edam : Paradox, 2014)
Majdan Nezalezhnosti is de naam van het plein in het centrum van Kiev waar eind 2013 grote pro-EU en anti-regeringsdemonstraties werden gehouden. Duizenden Oekraïners maakten duidelijk dat ze de regering en de greep van Rusland beu waren. Na drie maanden liet de regering de demonstranten beschieten door de ordetroepen: meer dan honderd mensen, "de hemelse honderd" genoemd, verloren het leven. De Franse fotograaf Émeric Lhuisset toont in dit boek de gezichten van deze revolutie. De foto's werden genomen op een moment dat alles mogelijk leek en de verbondenheid tussen al deze mensen heel groot was. Voor hij de foto nam duwde hij deze mensen een papier in de handen met daarop twee vragen: "Wat wil je dat er nu gebeurt?" en "Wat denk je dat er zal gebeuren?". We krijgen al deze portretten te zien, en onder de naam van deze personen lezen we ook hun antwoorden op deze twee vragen. Meertalig: Engels, Oekraïens, Frans, Russisch, Duits en Nederlands.