Leven en werk van Harry Stack Sullivan - Chapman, A. H. (Arthur Harry), 1924-; Kuipers, Willem (Baarn : Ambo, 1976)
Sullivan leverde een heel grote bijdrage aan de psychotherapie daar hij een van de eerste psychotherapeuten was die afstand nam van freud en een belangrijke rol toekende aan interpersoonlijke relaties ofwel het sociaal netwerk van het individu. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat een belangrijk luik van dit boek opgedragen is aan deze interpersoonlijke relaties. Verder wordt er ook aandacht besteed aan zijn visie op de ontwikkeling van de persoonlijkheid en zijn belang in de psychiatrie voor Amerikaanse problemen zoals de generatiekloof, rassenproblemen en het oplossen van sociale problemen. Het boek begint met een levensschets van de psychotherapeut en dat is geen mooi verhaaltje. De man was eenzaam, kwam van het platteland en was heel verlegen. Hij geloofde in samenwerking tussen mensen, landen, partijen. De ernstig zieke man behoorde tot het kleine, selecte groepje dat door de Amerikaanse regering op de hoogte werd gebracht van de nakende atoombom. Hij stak al zijn energie in de eerste internationale vredesconferentie in Amsterdam (1949), probeerde alle partijen samen te laten werken, maar moest vechten tegen conservatieve opvattingen. Verbitterd en teleurgesteld stierf hij in eenzaam in een Franse hotelkamer op de terugweg. De man heeft nooit een boek geschreven: alle literatuur over hem is samengeraapt uit artikels, lezingen, bandopnames, ... Een heel belangrijk man binnen de psychotherapie.
Keywords: Sullivan, Harry Stack, -- 1892-1949.