Van wijs en waan : 250 jaar verzamelen : Zeeuws Genootschap 1769-2019 - Heyning, Katie; Frenks, Veronica; Gossije, Marianne (Zwolle : WBOOKS, 2019)
"De wijze waarop de collectie gebruikt en getoond werd en de steeds terugkerende problemen bij beheer en behoud geven een boeiend inzicht in het wel en wee van een oude genootschapsverzameling. Van wijze mannen die wetenschappelijke doeleinden nastreefden naar trendgevoelige bestuursleden die de waan van de dag volgden. Tweehonderdvijftig jaar verzamelen levert een divers beeld op. De geleerde genootschappen die in de tweede helft van de 18e eeuw in de republiek werden opgericht, belegden bijeenkomsten en onderhielden wetenschappelijke contacten maar brachten ook verzamelingen bijeen. Het Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, opgericht in 1769, is een van de oudste geleerde genootschappen in Nederland. Haar verzamelingen waren al aan het eind van de 18e eeuw voor publiek toegankelijk. Na 250 jaar zijn de twee hoofdlijnen - het bijeenbrengen van een encyclopedische verzameling in de geest van de Verlichting en het verwerven van objecten uit het roemrijke verleden van Zeeland - nog steeds duidelijk zichtbaar. Daarnaast is de invloed van contemporaine ontwikkelingen op de collectievorming onmiskenbaar".
Colophon: "Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen".
Includes bibliographical references.
Keywords: Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (Middelburg, Netherlands) -- Catalogs; Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (Middelburg, Netherlands).; Catalogs