Les causes du suicide - Halbwachs, Maurice, 1877-1945; Mauss, Marcel, 1872-1950 (Parijs : Librairie Félix Alcan, 1930)
Filosoof en socioloog Halbwachs was professor aan de universiteit van Straatsburg toen hij dit lijvig boek schreef. De wijzen waarop iemand zelfmoord pleegt, de triggers om tot die daad over te stappen, de cijfers voor Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië, wat doet een zelfmoord met een familie, zelfmoord en religie, de verschillen tussen moord en zelfmoord, de invloed van de oorlog, de invloed van politieke en economische crisissen, zelfmoord en mentale ziekten of alcoholisme, zelfmoord en psychiatrie, ... Het begrip zelfmoord wordt hier wel heel ruim bekeken.