100 Jahre Krankenhaus Arnsdorf 1912-2012 : von der Königlich Sachsischen Pflegeanstalt zum Fachkrankenhaus für Psychiatrie, Psychotherapie und Neurologie - Metan, Thomas, 1966-; Böhm, Boris, 1960- (Dessau-Roßlau : Hotex Verlag Thomas Metan, 2012)
Uitgave ter gelegenheid van de honderste verjaardag van de psychiatrische instelling Arnsdorf. De geschiedenis van de instelling wordt mooi uitgelegd aan de hand van tekst en illustraties en de instelling wordt opgedeeld in de grote luiken om zo de lezer(es) beetje bij beetje het hele verhaal te vertellen: we herkennen de klassiekers zoals de grootkeuken, het strijkatelier, ... en zelfs de begraafplaats wordt even in de spots gezet! Wat opvalt zijn de vele bouwplannen die als illustratie zijn opgenomen. De geschiedenis van Arnsdorf was niet altijd even mooi, maar de auteurs gaan ook die minder fraaie dingen niet uit de weg: natuurlijk komt het Aktion T4 programma van de Nazi's ter sprake waarbij geestelijk gehandicapten werden geëuthanaseerd. Verpleegster Frieda Kutschke viel na de oorlog in Russische handen waarna er niets meer van haar werd gehoord, Dr. Ernst Leonhardt pleegde zelfmoord in zijn cel