Camérer : à propos d'images - Deligny, Fernand, 1913-1996 (Paris : L'Arachnéen, 2021)
Fernand Deligny was een heel belangrijk pedagoog wiens werk en visies nog altijd invloed hebben in de pedagogie en de psychiatrie. Drie maanden lang, van 30 oktober 2021 tot 30 januari 2022, kon het publiek kennis maken met Deligny's werk in een tentoonstelling in het Museum Dr. Guislain. Het woord "camérer" is een term die Deligny zelf heeft gelanceerd om het belang te tonen van beeld in zijn manier van omgaan met autistische kinderen. Dat gaat niet alleen over film en foto maar ook over tekeningen, grondplannen om je voort te bewegen binnen het terrein van de gemeenschap, ... Deligny verzette zich tegen de klassieke manier van omgaan met autistische kinderen waarbij deze opgesloten werden in asielen: hij richtte, samen met zijn echtgenote, een leefgemeenschap op temidden de wilde natuur van de Cévennes, en kreeg bij het toezicht en opvoeden van de kinderen geen hulp van academisch opgeleide therapeuten maar ongeschoolde sociale werkers. Deligny wou duidelijk weg uit dat academische keurslijf waarbij autistische kinderen alleen maar gezien werden als "moeilijke kinderen" waar geen land mee te bezeilen valt, kinderen die geen enkel talent hebben en voor niets deugen en liefst opgesloten worden in gesloten instellingen, achter muren, in cellen, waar niemand last heeft van hen.