Het Klein Kasteeltje : een kwart eeuw asielopvang - Pleysier, Bob (Robert) (Brussel : Pleysier, 2011)
"Behalve een kritische schets van het asielbeleid door de jaren (met steeds weer veranderende procedures, die er uiteindelijk in resulteerden dat het Kasteeltje van hét nationale transitcentrum nu een van de vele schakels in het opvangnetwerk is geworden) is dit boek vooral een zorgvuldig portret van een zeer bijzondere biotoop. Het Klein Kasteeltje bracht een globaal probleem in ons straatbeeld, dat elders vaak op een luchthaven wordt weggestopt. Talrijk zijn de emotionele verhalen en anekdotes over (ex-)bewoners: de eigenzinnige 23-koppige zigeunerfamilie Cirpaci, de terminale Congolese aidspatiënt die in Sint-Pieter komt sterven, de terminale Macedonische die een busticket krijgt om in haar eigen land te kunnen gaan sterven... Op haar beurt is de stad ook geregeld tot in het Klein Kasteeltje doorgedrongen (dankzij Klinkende Munt, ABC, Het Beschrijf...). "