L'amateur : la fille d'O - Scherre, Murielle Victorine; Evans, Gilla; Martens, Saskia; Moyson, Anne-Françoise; Verhelst, Peter, 1962- (Tielt : Lannoo, 2014)
Murielle Victorine Scherre (pseudoniem la fille d'O) is een doorwinterd amateur. Ze kijkt. Dat doet ze veel en gaarne. In dit boek toont ze ons precies hoe ze kijkt naar lijven van vrouwen, van mannen, hoe ze bewegen en hoe ze ons betoveren. Ze confronteert, daagt uit en stelt vragen, veegt voorgekauwde kost van tafel en serveert u knapperig lekkers. Pour le plaisir des yeux et de l'âme. Verwarmend voor de zintuigen, verruimend voor gedachten. l'amateur is een zoektocht naar de waarachtige betekenis van uitgeholde woorden zoals schoonheid, aantrekking, erotiek en pornografie. Magische woorden die door toedoen van boute marketing hun glans verloren. Deze woorden worden geboetseerd uit het 11 jaar omvattende beeldarchief van la fille d'O en gelijkgestemde amateurs als Jesse Draxler (USA), photoboothmeister Marco Ferrari (IT/UK), Richard Kern (USA), S magazine (DK/USA) en Rita Lino (DUI), zo doende in hun ware hoedanigheid hersteld. Een verhaal als een dagboek: vol overgave en obsessief als het leven zelf. De hoofdstukken spreken boekdelen: beauty, sensuality, attraction, romance, love, eroticism, pornography, fetishism, alchemy.