Mirror Mirror : fashion & the psyche - Lamot, Yoon Hee; Ankele, Monika, 1978-; De Wyngaert, Elise ([Veurne] : Hannibal, 2022)
Iedereen wil via zijn/haar outfit tonen waar hij/zij voor staat: je kleding, je kapsel, je make-up, je juwelen maken dat je bijvoorbeeld deel gaat uitmaken van een bepaalde groep (de punkers, de hardrockers, de nerds, ...) ... of omgekeerd, je veegt je voeten aan regeltjes, mode, ... en toont op die manier dat je je niet laat voorschrijven hoe je moet leven en wat je mooi moet vinden. Je gaat op zoek naar een eigen stijl of toont bijvoorbeeld via felle kleuren dat je heel veel positieve energie in je hebt. We proflileren onszelf d.m.v. onze kleding of ons uiterlijk. Een heel boeiend verhaal is dat, dat verhaal van die mode. Het Museum Dr. Guislain heeft in samenwerking met het Modemuseum van Antwerpen een tentoonstelling georganiseerd onder de titel Miror Miror, en die titel verwijst inderdaad naar onze gekende scene uit de film Sneeuwwitje: spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van heel het land? We willen vooral tonen dat we uniek zijn, staan voor zekere waarden, ideeën, ... en dat doen we gek genoeg soms via gefabriceerde kledij die helemaal niet uniek is: het hoeven niet altijd unieke stukken te zijn. In de psychiatrie zien we dan weer mensen die zelf hun kleding ontwerpen en tonen dat ze toch een uniek persoon zijn binnen de muren van de instelling die hen liefst in één groot vakje duwt, in het gezelschap van andere patiënten die voldoen aan dezelfde "tekortkomingen" en gekleed gaan in hetzelfde uniform, ontdaan van hun unieke karakter. Een heel boeiend onderwerp. De tentoonstelling was te zien van 8 oktober 2022 tot 26 februari 2023.