Éric Manigaud : la mélancholie des vaincus - Bailly, Jean-Christophe, 1949-; Dagen, Philippe, 1959-; Voltz, Aurélie (Saint-Étienne : Musée d'Art moderne en contemporain, 2020)
Laat je niet misleiden door de titel van deze tentoonstelling: Éric Manigaud is niet de fotograaf wiens werk hier te zien is, hem werd enkel gevraagd een tentoonstelling op poten te zetten waarin zijn favorieten te zien zijn rond het thema "verslagen zijn". Iconische beelden uit de fotografiegeschiedenis krijgen we te zien: soldaten die de Amerikaanse vlag planten op het eiland Iwo Jima in 1945, mensen die neergeschoten werden in de straten, gevangenen die afgevoerd worden in bussen, het plat gebombardeerde Stuttgart in 1945, foto's van huidziekten, foto's van psychiatrische patiënten uit het Klinikum van Weilmunster, slagvelden uit 1918, les gueules cassées (de mannen met zware gelaatsverminkingen) uit de Eerste Wereldoorlog, slachtoffers van de atoombom op Hiroshima, ... Ook de "mooie" triptiek "Der Krieg" van Otto Dix is te zien in deze uitgave. Tweetalig Frans/Engels.