Apparaten die dienen om te antwoorden op vragen waarvan we niet weten wat we ermee aan moeten. - Koeman, Jean Bernard (Den Dolder : Het Vijfde Seizoen, 2006)
In deze folder legt kunstenaar Jean Bernard Koeman uit hoe dit werk precies ontstond. In overleg met het personeel knoopte hij gesprekken aan met patiënten van de forensische psychiatrie en besloot samen met hen te gaan voor een grote wandtekening bestaande uit dingen die boven kwamen drijven tijdens deze gesprekken: stoere maar gewonde mannen, zelfzeker en angstig, die hun levensverhalen vertelden, ... En vervolgens stelde Koeman de vraag "Stel je voor dat er een apparaat bestaat dat antwoord kan geven op alle vragen waarvan we niet weten wat we ermee aan moeten". De reacties waren uiteenlopend: de ene had een antwoord klaar, de andere ging in discussie met de kunstenaar, nog een andere wendde zich vermoeid af. Afgesproken was dat het een groot blauw werk zou worden waarop afbeeldingen in zilverstift werden gezet. Na de vraagstelling ontstond er een selectie van letters, zinnen, woorden, titels van bestaande werken die een nieuwe betekenis kregen, afbeeldingen van apparaten, gebouwen, blauwdrukken, verbindingen, poëziecitaten, ... En dat resulteerde allemaal in het eindwerk dat in volle glorie, verspreid over twee pagina's, te zien is in deze folder. De dichtregels in het werk zijn afkomstig van het repertoire van Ingrid Jonker, Remco Campert, Jotie 't Hooft en Paul Snoek.