Paroles pour adolescents ou, Le complexe du homard - Dolto, Françoise, 1908-1988; Dolto-Tolitch, Catherine; Parcheminier, Colette (Paris : Hatier, 1989)
Kreeften vervellen tijdens hun leven: ze groeien verder ... en op een gegeven moment is dat oude schild te klein geworden. Dan wordt dat afgestoten en krijgen ze een nieuw schild in de plaats. Zo ziet Françoise Dolto ook de adolescenten tijdens hun groeiproces van kind naar volwassene. Dat proces verloopt niet altijd even makkelijk en ook de maatschappij en de ouders spelen een belangrijke rol in dat groeiproces, maken dat adolescenten op een aangename manier groeien en liefst niet te veel trauma's oplopen. Françoise Dolto kreeg voor het schrijven van dit boek hulp van haar dochter Catherine en auteur Colette Parcheminier. Dolto wil dat alle kinderen en volwassenen, alle adolescenten en alle jongeren profijt mogen halen uit dit boek en ideeën op mogen doen voor moeilijke situaties maar ook voor de gewone dagdagelijkse dingen waar veel te weinig aandacht aan geschonken wordt en waar veel te weinig over gepraat wordt: vriendschap, liefde, sexualiteit, geweld, drugs, schaamte, ouders, adolescenten, ... Dolto wil via dit boek tips geven om uit moeilijke situaties te raken, noodzakelijke keuzes te maken, verantwoordelijkheid te nemen en wel te varen bij deze autonomie.
Keywords: Adolescence; Teenagers -- Social conditions -- France