Kain Gestalten des Bösen - Szondi, Leopold, 1893-1986 (Bern : Verlag Hans Huber, 1969)
Freud zag Oedipus als de ideale bijbelse figuur om de psychoanalyse gestalte te geven, Szondi kon zich niet vinden in Oedipus, ging op zoek naar een andere figuur om de lotsbestemming van de mens gestalte te geven, en kwam uit bij Kaïn.