Een boekje troost - Pieters, Jürgen, 1969- (Gent : Borgerhoff & Lamberigts, 2021)
De inleiding van dit boek maakt meteen duidelijk waar het hier om draait: "Op mijn werktafel liggen stapels boeken die me intussen al meer dan vijf jaar bezighouden. Hun titels geven al een idee van wat deze boeken met elkaar gemeen hebben: "How Dante can save your life", "Jane Austen's guide to modern life's dilemmas", "Les livres prennent soin de nous", "Lesen als Medizin", "The Western lit survival kit", "The end of your life book club", "How literature saved my life", "Petit guide de lecture qui aident à vivre", "Doktor Erich Kästners Lyrische Hausapotheke"". Al deze auteurs gaan er van uit dat boeken goed zijn voor je mentale gezondheid, en ook auteur Jürgen Pieters verkondigt deze boodschap. Homeros, Dante, Hamlet, Shakespeare, Montaigne, Flaubert, George Sand, Houellebecq, Susan Sontag en Coetzee passeren o.a. de revue in zijn betoog. Een leuk boek dat misschien wel die gouden boekentip aanreikt die je al een tijdje zoekt.