Socialisatie van de uitgestotenen : bijdrage tot een nieuwe psychiatrie - Pirella, Agostino, 1930-; Schlesak, Dieter, 1934-2019 (Baarn : Ambo, 1975)
De documentaire inleiding van de hand van Dieter Schlesak is duidelijk: "De traditionele psychiatrie is in menig opzicht een wetenschappelijke rechtvaardiging van de stigmatisatie van mensen die van de norm afwijken. Daarom heeft zij er mede schuld aan dat geesteszieken niet genezen, maar uitgestoten en opgesloten worden en dat onze psychiatrische inrichtingen de leprozieën van de twintigste eeuw geworden zijn." Dit boek kan je dus zonder twijfel het trefwoord anti-psychiatrie meegeven. De boodschap op de kaft is trouwens ook duidelijk: "Dit boek over psychiatrische patiënten werd voor een deel ook door die patiënten zelf geschreven. De autobiografie van deze rechtelozen en sociaal zwakken vertelt ons direct de naakte waarheid over onze samenleving. Wie de therapeuten niet wil geloven, zal in elk geval de 'zieken' moeten geloven."