De extatische mens : de mens terug op maat van het Mens-Zijn - De Batselier, Steven, 1932-2007 (Antwerpen : Nederlandsche Boekhandel, 1976)
Auteur Steven De Batselier trekt van leer tegen de maatschappij die maakt dat de mens al van bij zijn/haar geboorte in een stramine geduwd wordt en moet voldoen aan allerlei verwachtingen: school, ouders, familie, moraal, gerecht, wetenschap, beleid en economie maken van bij onze geboorte dat we moeten voldoen aan bepaalde verwachtingen, dat we moeten leven volgens bepaalde patronen, dat we ons moeten ontwikkelen op vast gelegde manieren, ... De Batselier breekt een lans voor zelfontwikkeling, gelooft in de extatische mens zoals hij de ideale mens noemt, een mens die zich niets laat opleggen maar zijn/haar eigen dromen volgt en op zijn/haar eigen manier maakt dat die ook waarheid worden. Roei tegen de stroom in en bots met alles en iedereen maar laat je niet knechten en maak dat alle talent dat in je zit ook aan de oppervlakte komt, maakt dat je wordt wie je écht bent, maak dat je niet de zoveelste doorslag van een zogenaamd "maatschappelijk goedgekeurd ideaal" wordt.
Keywords: Human beings; Life