Créés en milieu psychiatrique : des objets en instance? - Société française de psychopathologie de l'expression et d'art-thérapie; Cornu, Marie; Grosyeux, Bernadette; Maurer, Lise ([Paris] : Société française de psychopathologie de l'expression et d'art-thérapie, 2019)
De Société française de psychopathologie de l'expression et d'art-thérapie hield van 23 tot 25 mei 2019 haar Journées de printemps 2019, voornamelijk in de eigen gebouwen in Saint-André-lez-Lille, de laatste dag in het Musée d'art moderne, d'art contemporain et d'art brut in Villeneuve d'Ascq. De titel is duidelijk genoeg: onderwerp van deze lentedagen was de kunst die gecreëerd wordt binnen de muren van de psychiatrie. De aandacht van het Museum Dr. Guislain gaat vooral naar het heel interessante artikel van Bernadette Chevillion, getiteld la "Robe de la reine", de l'hôpital de Maison-Blanche à celui de Ville-Évrard (p. 25-34). Marie V. liet zich in juli 1937 vrijwillig opnemen in het hôpital de Ville-Blanche en verbleef de rest van haar leven (nog 52 jaar) tussen de muren van de psychiatrie. Na een maand begon ze met de creatie van een eigen kleed dat duidelijk maakte dat zij "de koningin" was binnen de instelling: la robe de la reine". Ze droeg kleed en bijhorend hoofddeksel om dat ook duidelijk te maken aan iedereen. Deze prachtige creatie, die wondermooie robe de la reine ... was ook te bewonderen op de tentoonstelling Mirror Mirror die plaats had in het Museum Dr. Guislain.
[Journées de printemps 23, 24 et 25 mai 2019, Paris, Société française de psychopathologie de l'expression et d'art-thérapie]