Marquis de Sade : mit einem Anhang über Rétif de la Bretonne - Flake, Otto, 1880-1963 (München : Deutscher Taschenbuch Verlag, 1966)
Otto Flake werd geboren in Metz, een bruisende garnizoenstad in Elzas-Lotharingen en schipperde dus zeker tijdens en tussen de twee wereldoorlogen tussen Franse en Duitse heerschappij en de Franse en Duitse cultuur. Flake was een schrijver van een behoorlijk niveau ... maar hij koos bij de opkomst van het Nazisme jammer genoeg voor de verkeerde kant en schaarde zich zonder nadenken achter de politiek van Hitler. Dat brak hem zuur op: na de oorlog is hij altijd beschouwd geweest als een verrader en het is nooit meer echt goed gekomen. Flake werd wel gewaardeerd omwille van zijn tweetaligheid en heel zijn leven lang heeft hij geijverd voor een Frans-Duitse verzoening. In het kader van deze verzoening heeft hij vele Franse klassiekers vertaald naar het Duits en heeft hij ook de belangrijke mensen uit de Franse geschiedenis aan het Duitse publiek voorgesteld. In dit boek, een uitgave die drie jaar na zijn overlijden verscheen, stelt hij Markies de Sade voor aan het publiek.
Keywords: Sade, -- marquis de, -- 1740-1814 -- Bibliography; Hochhuth, Rolf, -- 1931-2020.; Rétif de la Bretonne, Nicolas-Edme, -- 1734-1806.