Abriss der Psychoanalyse : das Unbehagen in der Kultur - Freud, Sigmund, 1856-1939; Mann, Thomas, 1875-1955 (Frankfurt am Main : Fischer Bücherei, 1958)
Bundeling van twee werken van Freud. In het laatste werk, "Das Unbehagen in der Kultur", sprak Freud bijvoorbeeld over de primitieve drift die in ieder mens schuilt. Cultuur streeft ernaar grote sociale eenheden te vormen: ze beperkt daartoe de bevrediging van seksuele en agressieve driften en transformeert een deel van de agressie naar schuldgevoel. Cultuur wordt op die manier een bron van (psychisch) lijden.