Dovenrepubliek - Kaminsky, Ilya, 1977- (Maastricht/Amsterdam : Azulpress, 2011)
Ilya Kaminsky werd in 1977 geboren in het toen door de Sovjet-Unie gecontroleerde Odessa. Een verkeerde diagnose van een arts maakte dat zijn toenemende doofheid niet werd opgemerkt en pas nadat zijn familie in 1993 naar de Verenigde Staten emigreerde, kon er worden ingegrepen en kreeg hij de nodige gehoorapparaten die hij nodig had. Deze biografische omstandigheid maakt begrijpelijk dat Kaminsky in zijn poezie geregeld refereert aan horen en doof zijn. Met zijn tweede bundel Deaf Republic presenteert hij een lange, verhalende reeks gedichten over de fictieve stad Vasenka, waar, nadat een jonge dove jongen is vermoord door bezettende soldaten, de hele stad stilte boven spreken verkiest en doofheid boven horen. In Deaf Republic is horen een verplichting, en doofheid is zowel een troef als een uitdaging, wat leidt tot de uitdagende verklaring dat 'doven niet in stilte geloven. Stilte is de uitvinding van de horenden.' (Poeziekrant maart/april 2022)