De intrede van het publiek : museumbezoek in België, 1830-1914 - Nys, Liesbet, 1976- (Leuven : Universitaire Pers Leuven, 2012)
Aan het einde van de achttiende eeuw ontstonden op Belgisch grondgebied de eerste openbare musea. Die openden aan het begin van de negentiende eeuw hun deuren voor het publiek. Zo kon het museumbezoek zich als nieuwe culturele activiteit ontplooien. In dit boek wordt bestudeerd hoe dat proces verliep. Steunend op uitvoerig archiefonderzoek en royaal geïllustreerd met fraai beeldmateriaal biedt dit boek een breed opgezette geschiedenis van het museumbezoek in België in de periode vanaf de onafhankelijkheid tot het begin van de Eerste Wereldoorlog. Nys schetst de snelle expansie van het museumwezen, analyseert de ideeën die leefden over het museumbezoek, beschrijft hoe het museumbezoek concreet verliep, tracht het toenmalige museumpubliek een gezicht te geven en staat ook uitvoerig stil bij hoe dat publiek zijn bezoek aan de Belgische musea heeft beleefd. Op die manier krijgt de lezer een origineel portret van het rijke negentiende-eeuwse Belgische museumlandschap.
Includes bibliographical references (p. 457-515) and index.
Keywords: Museums -- History -- 19th century -- Belgium; Museums -- History -- 20th century -- Belgium